söndag 6 april 2014

En klassisk stöt


1980 gick en klassisk miniserie på SVT, Dubbelstötarna med Björn Gustafsson och Frej Lindqvist.



wikipedia sammanfattas handlingen:
Doktor Stensson har fått en briljant idé om hur man ska kunna dryga ut lönen en aning och söker därför upp sin gamle vän Studierektorn Bertilsson, för vem i allsin dar skulle kunna misstänka en läkare och en skötsam studierektor för bankrån?
På samma sätt har restaurangnäringen gjort en dubbelstöt tillsammans med den borgliga regeringen och banken de rånat är våra gemensamma skattepengar. De tror att de skall komma undan med det, för vem i allsin dar skulle misstänka en regering och en arbetsgivarorganisation som inget hellre vill än att skapa jobb åt hela Sveriges ungdomar.

Hur gick då denna stöt till?


Den första stöten. Rabatt på att ha en anställd som inte har fyllt 26 år.


Den borgliga regeringen resonerar att om man rear ut arbetsgivaravgiften för unga så kommer fler vilja anställa unga än tidigare. Problemet är att rean på ungdomar är helt utan motprestation. I en bransch där hälften är unga människor har det inneburit att regeringen har hällt dina skattepengar rätt ned i fickorna på krögarna och skattkistan det tar pengarna ur är de sociala avgifter som skall skapa ett skyddsnät som skall fånga upp dig när du är sjuk eller ta hand om dig när du är gammal.


Den andra stöten. Momssänkning på restaurangmat


Den borgliga tanken är att om vi sänker momsen på mat och därmed gör hamburgermenyn någon krona billigare kommer fler gå ut och äta mat och därmed kommer fler att behövas anställas på krogarna.
Vi som jobbar i branschen tittar oss omkring och undrar var alla nya arbetskamrater tog vägen, varför deltidarna ännu inte fått sin efterlängtade heltid. Varför så många kompisar inte kan leva på sin lön.


Vi undrar varför inte arbetsgivaren sänkte priset på luchen med motsvarande procentsats.
Det är ingen överraskning att företag anställer om det finns ett behov av mer arbetskraft. De bedriver ingen välgörenhet där de anställer extra personal för att göra en insats för samhället, eller delar ut extralöner för att det blev lite pengar över.

Vi ser ännu en gång en lyckad stöld av våra gemensamma skattepengar där bytet delas upp bland krögarna.


Hjärnan bakom stöten är bla förre Centerledaren Maud Olofsson. Hennes belöning för deltagandet i stöten blev en ordförandepost i arbetsgivarorganisationen Visita.


Under detta valår har Visita börjat skramla med vapnen. Krögare hotar sina anställda med arbetslöshet vid byte av regering. Men frågan är hur jobb som inte skapats kan komma att försvinna?


Frågan är om de inte mest är rädda för att förlora den extra inkomst deras dubbelstöt har gett dem.
Jag ser att utmaningarna för branschen är några helt andra.


Vi har inga höga trösklar 50 procent av de anställda är redan unga.
Däremot har vi 40 procent med någon form av otrygg anställning


Vi har en genomsnittlig anställningssgrad på 53 procent. I en bransch där lönen kan vara svåra att leva på även vid full tid.
Branschen växer ständigt vi kommer snarast stå inför ett problem att fylla framtidens jobb med rätt personer då färre väljer restaurangprogrammen på gymnasiet.


Jag älskar vår bransch,det är en fantastisk smältdegel av personer, yrken och gäster. Många har goda möjligheter att utvecklas inom sitt yrke, lära sig mera på sin arbetsplats, att växa i branschen.


Men dåliga villkor, tidsbegränsade anställningar, ett hårt arbetsklimat och låga löner gör att det blir en genomgångsbransch där kompetens och erfarenhet försvinner till andra branscher.


Är det verkligen den bidragsdopade bransch vi vill ha eller vill vi ha en bransch som ungdomar kan växa och utvecklas i. Där de kan utvecklas och verka i hela livet. Där företagen konkurrerar med schysta villkor och tjänar pengar på varor och tjänster, inte på vem som kan få flest bidrag från staten.


Vi måste få ett slut på bidragsberoende företag och snedvriden konkurrens. Att satsa på branschen är inte att ge våra gemensamma tillgångar till en liten grupp företagares vinst.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar