onsdag 7 maj 2014

En replik på Jeanette Bohmans replik

Hej igen Jeannette

Tack för att du tog dig tid att svara på min replik
Det är tråkigt att du väljer att helt missa min poäng.

Jag är egentligen inte intresserad av vad du tar ut för lön, anledningen till att jag frågade var helt enkelt att du själv säger att du tjänar under vad "ingen facklig organisation tillåta". Om du väljer att plocka bort en så viktig faktor för ditt argument som hur stor lön du tar ut, ja då kan du ju lätt bli anklagad för att ljuga.

Om vi skulle ta och titta på hur mycket mitt fackförbund skulle "tillåta".

Till att börja med måste man kanske förklara ( om det är någon som läser det här och vet mindre än du och jag) att de löner som står i våra kollektivavtal är ett resultat av förhandlingar mellan arbetsgivarorganisationen och fackförbundet. De har alltså inte bestämts utav facken ensidigt, vi har inte hittat på en summa vi ska tillåta. Man har fått ge och man har fått ta i sina krav.

I det gröna riksavtalet som de flesta av våra medlemmar jobbar under är minimilönen för yrkesarbetande 111:40/h eller 19264/månad till det ska man lägga till att vi har ungdomslöner och att så många som jobbar i vår bransch inte får jobba heltid. Det är alltså löner som kan vara väldigt svårt att leva på för många av våra medlemmar. Till det kan man lägga alla otrygga anställningar som omöjliggör för människor att ta lån, skaffa bostad eller bara teckna ett mobiltelefonabonnemang.
Om det nu är så att du ligger så illa till i lön så att den är lägre än många av våra medlemmar, då kanske inte din affärsidé håller. Det är ingen mänsklig rättighet att driva företag.

Men nej, självklart är jag mer intresserad av medlemmarnas jobb. Men jag ser inte någon risk i att de skulle försvinna några jobb, det har ju knappt skapats några. Jag tror att man anställer för att det finns arbetsuppgifter, inte för att det är rea. Vår bransch har redan dominerats av ungdomar redan innan det blev lägre arbetsgivaravgift.

Vad gäller momsen. Moms betalas inte av krögaren, den betalas av gästen. Så när man sänker momsen men inte priset på maten med lika mycket är det de facto en höjning av priset. Om nu det utrymmet som höjningen av matpriset gav hade gett en massa jobb för mina kompisar hade jag varit den förste att applådera det men mycket tyder på ökade vinster istället.

Källa: @politicalchef - Twitter

Du beskriver branschens toppar och dalar. Jag vet inte vad det har att göra med mitt blogginlägg att göra men okej.
Det låter ju som att du har jättebra koll på hur branschens säsonger fungerar. Med den kunskapen kan det ju inte vara några problem med att lägga scheman där personaltätheten är som störst när gästerna äter. Eller anställa och varsla i takt med branschens säsonger. Kanon!!

Godtyckliga inspektörer - jag håller med om att det är ett stort problem när inspektörer bedömer olika från person till person. Jag har stått i kök där den ene inspektören godkänner det den förre inspektören förkastade. Man får ju hoppas att de som styr vårt land efter valet kan ge instruktioner om uppstramning till myndighetsutövarna. De som styr nu har ju tydligen inte klarat det.

Som sagt, synd att du missade min poäng, allt du behöver göra är att höja blicken.

Johan Östman












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar