onsdag 7 maj 2014

En replik på Jeanette Bohmans replik

Hej igen Jeannette

Tack för att du tog dig tid att svara på min replik
Det är tråkigt att du väljer att helt missa min poäng.

Jag är egentligen inte intresserad av vad du tar ut för lön, anledningen till att jag frågade var helt enkelt att du själv säger att du tjänar under vad "ingen facklig organisation tillåta". Om du väljer att plocka bort en så viktig faktor för ditt argument som hur stor lön du tar ut, ja då kan du ju lätt bli anklagad för att ljuga.

Om vi skulle ta och titta på hur mycket mitt fackförbund skulle "tillåta".

Till att börja med måste man kanske förklara ( om det är någon som läser det här och vet mindre än du och jag) att de löner som står i våra kollektivavtal är ett resultat av förhandlingar mellan arbetsgivarorganisationen och fackförbundet. De har alltså inte bestämts utav facken ensidigt, vi har inte hittat på en summa vi ska tillåta. Man har fått ge och man har fått ta i sina krav.

I det gröna riksavtalet som de flesta av våra medlemmar jobbar under är minimilönen för yrkesarbetande 111:40/h eller 19264/månad till det ska man lägga till att vi har ungdomslöner och att så många som jobbar i vår bransch inte får jobba heltid. Det är alltså löner som kan vara väldigt svårt att leva på för många av våra medlemmar. Till det kan man lägga alla otrygga anställningar som omöjliggör för människor att ta lån, skaffa bostad eller bara teckna ett mobiltelefonabonnemang.
Om det nu är så att du ligger så illa till i lön så att den är lägre än många av våra medlemmar, då kanske inte din affärsidé håller. Det är ingen mänsklig rättighet att driva företag.

Men nej, självklart är jag mer intresserad av medlemmarnas jobb. Men jag ser inte någon risk i att de skulle försvinna några jobb, det har ju knappt skapats några. Jag tror att man anställer för att det finns arbetsuppgifter, inte för att det är rea. Vår bransch har redan dominerats av ungdomar redan innan det blev lägre arbetsgivaravgift.

Vad gäller momsen. Moms betalas inte av krögaren, den betalas av gästen. Så när man sänker momsen men inte priset på maten med lika mycket är det de facto en höjning av priset. Om nu det utrymmet som höjningen av matpriset gav hade gett en massa jobb för mina kompisar hade jag varit den förste att applådera det men mycket tyder på ökade vinster istället.

Källa: @politicalchef - Twitter

Du beskriver branschens toppar och dalar. Jag vet inte vad det har att göra med mitt blogginlägg att göra men okej.
Det låter ju som att du har jättebra koll på hur branschens säsonger fungerar. Med den kunskapen kan det ju inte vara några problem med att lägga scheman där personaltätheten är som störst när gästerna äter. Eller anställa och varsla i takt med branschens säsonger. Kanon!!

Godtyckliga inspektörer - jag håller med om att det är ett stort problem när inspektörer bedömer olika från person till person. Jag har stått i kök där den ene inspektören godkänner det den förre inspektören förkastade. Man får ju hoppas att de som styr vårt land efter valet kan ge instruktioner om uppstramning till myndighetsutövarna. De som styr nu har ju tydligen inte klarat det.

Som sagt, synd att du missade min poäng, allt du behöver göra är att höja blicken.

Johan Östman












söndag 4 maj 2014

Lyft blicken Jeanette

Hej Jeanette.
Jag och många med mig har läst ditt blogginlägg.

Jag är en av de där fackliga vänstermänniskorna som ofta debatterar dina inlägg på Twitter och på din blogg och undrar just om jag är en av dem du känner dig kränkt av. Jag undrar just över de kommentarer du känner dig kränkt av, är det kränkande att någon tycker annorlunda?

Självklart är företag en av de motorerna som får Sverige att gå runt och det är väl inga problem att tjäna pengar pengar på att sälja varor och tjänster så länge man gör det till schysta villkor med kollektivavtal utan att utnyttja sin personal.

Du säger att ingen har frågat hur reformerna har påverkat din verksamhet, vi har vid flera tillfällen på Twitter diskuterat den så kallade dubbelstöten. Då har du fått redogöra för att det faktiskt har påverkat din verksamhet och jag har aldrig aldrig ifrågasatt att det har gjort skillnad just för dig och ditt företag. Och visst är din insats värd något. Lika mycket som min. Lika, jämlikhet, som företagare har du ingen särställning i samhället.

Men det känns som om du behöver ta ett steg tillbaka och se på samhället som helhet. Sveriges arbetsmarknad är inte bara ditt företag, Restaurangbranschen är inte bara ett gästgiveri i Skåne.

Jag gissar att som Centerpartist tror du på den fria marknaden, där företag konkurrerar med varor och tjänster. Har man inte rätt vara eller tjänst till rätt pris konkurreras man ut och en annat företag tar dess plats.
Som restaurangbranschen ser ut idag konkurrerar man med vem som kan ha flest bidragsanställda, vem som kan bryta mot kollektivavtalet och utnyttja sina anställda på mest lönsamma sätt.
Borgare pratar ofta om bidragsberoende, vi är på väg mot en restaurangbransch där vissa företag har gjort sig helt bidragsberoende.

Rean på ungdomar i form av lägre arbetsgivaravgift, har gett storföretag som redan hade en stor andel ungdomar ett rejält tillskott till kassan, helt utan motprestation.
De branschriktade stödet i form av momssänkning som skulle leda till så många jobb kostar ca 1,5 miljoner/jobb det skapat. Samtidigt som många företag ökar sin vinst (stoppar i egen ficka). Du blir kränkt när någon påtalar det!
Än en gång tror jag att du måste ta ett steg tillbaka och se helheten. Är det vettigt att våra skattepengar som du ( säkert med mer pengar än jag ) och jag tillsammans med alla andra medborgare, har jobbat ihop, användas så slarvigt som att ge bort dem till företag som redan skapar stora vinster.

Jag ser hellre att vi kan stödja er småföretagare på andra sätt utan att gynna de stora drakarna som redan gör storvinster. Ett bra sätt är att slopa sjuklöneansvaret för små företag med få anställda och sedan progressivt lägga på mera ansvar ju större företagen är.

Du pratar om värdet på jobb i våran bransch, tyvärr tolkar jag det som värde i hur mycket skattepengar staten ska bidra med för att skapa det (1,5 miljon/jobb!!!)

Ett värde jag hellre prata om är hur vi som jobbar i branschen Värderas. Varför arbetsgivarorganisationen ser det som en genomgångsbransch. Varför otrygga anställningar gör att unga människor inte kan starta ett riktigt liv. Varför anställningsgrad och lön gör att människor i vår bransch inte kan leva på ett jobb. Varför så många i branschen inte orkar jobba hela arbetslivet fram till pension.

Du skriver att du tjänar så dåligt "att ingen facklig organisation skulle godkänna" din lön, men när jag frågar dig på Twitter hur mycket lön du tar ut vill du inte svara. Jag respekterar givetvis ditt val men du måste ju förstå att ditt argument faller platt.

Sen undrar jag vad det är som är så jobbigt med att följa lagar och regler, att "öppna dörren för godtyckliga inspektioner" . Som restauranggäst är jag oerhört tacksam över att vi har inspektioner så jag kan minska risken att bli matförgiftad när jag är ute och äter och som medborgare glad över att någon håller koll på att rätt skatt kommer in och att arbetarna inte utnyttjas.
Det kommer ett stort ansvar med att vara företagare det räcker inte med att ha en bra affärsidé.

Jag hoppas att du någon gång kan få ditt företagar-1a Maj. Även om du bara ser dig som en medelmåtta till företagare är jag övertygad om att du är tillräcklig mycket entreprenör för att samla kollegorna, och behöver du tips kan du snegla mot Fackföreningsrörelsen, vi är  grymma när det kommer till organisering.
Sist men inte minst hoppas jag att du inte känner dig kränkt av mitt blogginlägg. Det finns gott om sätt att stödja företagare och alla har olika förslag. Det handlar bara om att använda våra gemensamma tillgångar på smartast sätt. Inget att bli kränkt över.

Johan Östman
Anställd, arbetare, kock, facklig, skattebetalare, medborgare

(Kommentatorsfältet är öppet, trots att det finns nötter därute)