måndag 23 mars 2015

Frantzéns ovilja




NK – Nordiska kompaniet, ett varuhus med anor från tidigt 1900-tal. Ett lite finare varuhus. 
Ett varuhus där de finaste märkena av de bästa designers lockar de i Sverige som har de fetaste plånböckerna till konsumtion.

På plan fyra i NK-huset ligger Bobergs matsal döpt efter arkitekten till huset. Stil och elegans, kypare med vita rockar med epåletter på axlarna, klassiska rätter.
Men även de mest klassiska matsalarna behöver förnyas. 
I fallet med NK väljer hyresvärden att inte förnya kontraktet med den restauratören som drivit matsalen utan vänder sig till Stjärnkrögaren Björn Frantzén.
Frantzén vill inte bara driva matsalen med ett förnyat koncept, han vill förnya ALLT.

Ut åker gamla koncept, ut åker inredningen, ut åker personalen många som jobbat länge och troget.
Men ut åker också kollektivavtalet som gällt där under så många år, och med det tryggheten för personalen som kommer med ett kollektivavtal.
Avtalade lägstalöner, avtalspensionen, försäkringen på jobbet, lite mer i semesterlön, ordning och reda på schemat osv – tack å adjö!

Nu undrar kanske någon påläst person varför facket inte ingrep, varför räddades inte personalen kvar, skall inte rådande förmåner för de anställda övergå tillsammans med anställningen när någon ny tar över?
Tyvärr kunde inte facket göra någonting. Hyreskontrakt, den långa stängningen under renovering, det nya konceptet gjorde att en övergång inte gick att hävda. Det finns ju inget som hindrar Frantzén att ta över personalen eller teckna ett nytt kollektivavtal för den nya verksamheten.
Det vet Björn Frantzén och hans band av advokater.
Det är ingen nyhet för Björn Frantzén hur svenska arbetsmarknad och den svenska modellen fungerar. Han har tidigare varit uppmärksammad i media efter att bland annat på Twitter debatterat sitt aktiva val att ställa sig utanför den svenska modellen. Varför denna ovilja, Björn?

Björn Frantzéns krogimperium växer. På NK driver han alltså Bobergs matsal med systerkrogarna Gaston vinbar, Botanique och Nordiska Kantinen.
I gamla stan driver han lyxkrogen Frantzén, gastropuben Flying Elk och coctailbaren Corner club. Dessutom har han cateringfirma i eget namn.
En rörelse som nu måste anställa minst 100 personer. Över hundra personer utan kollektivavtalets trygghet.

I takt med att imperiet växer så växer sig även frågan varför Björn Frantzéns motvilja mot kollektivavtal är så stor? Varför vill han inte ge sina anställda den trygghet som är så självklar för de flesta arbetande svenskar?

I White guides webupplaga läser jag att NKs VD Mattias Nygårds är stolt över samarbetet.
Hans fokus på kvalité, från val av råvaror till gästens totalupplevelse, passar i vår utveckling av NK” säger Nygårds.
Men är det verkligen någonting att vara stolt över en kräftgång som rör sig mot omoderna arbetsförhållanden som var aktuella samtidigt som varuhuset byggdes?
Är inte råvarans kvalité lika viktig som arbetsvillkorens kvalité?
Vill inte Sveriges lyxigaste varuhus stå upp för schyssta villkor och den Svenska modellen?

23/3 öppnar Björn Frantzén sitt nya koncept på NK, menyerna ser fantastiska ut men jag kommer inte gå dit så länge de saknar avtal.

Bilder: NK pressbilder